⚡ Ford Lightning Forum ⚡ banner

System audio nie włącza się

16K views 22 replies 12 participants last post by  ChiknMoto  
#1 ·
NOWY problem. Nagle nie mam dźwięku. Nie mogę odtwarzać radia, ani Bluetooth nie ma dźwięku. Wewnątrz pokrętła głośności "Przycisk zasilania" jest wyłączony i wyszarzony. Jeśli spróbuję go włączyć, widzę niebieskie rozpoznanie wciśnięcia tego przycisku, ale się nie włącza. Jeśli przejdę do FM, wyświetla się "Audio off" i nie można tego zmienić. Jeśli odtwarzam muzykę przez BT, pokazuje, że "teraz odtwarza", ale brak wyjścia audio. Połączenia Bluetooth odbierają z mojego telefonu, ale znowu brak dźwięku i widzę, że zasilanie jest wyłączone, ale nie mogę go włączyć. Mam nadzieję, że @Ford Motor Company może mi pomóc z tej perspektywy. Spędziłem około godziny na rozmowie telefonicznej z pomocą techniczną Forda, ale nic nie osiągnęliśmy. Wiem, że wysyłał do zespołów, które mogłyby pomóc, ale jak dotąd nie oddzwonili. Być może nikt tutaj (oprócz oczywiście Forda) nie może pomóc, ale rozwiązanie może pomóc komuś w przyszłości.

Wydawało się, że wczoraj rano było w porządku, pomoc techniczna Forda poprowadziła mnie przez interesujący "reset", który dotyczył przycisku blokady drzwi i zamykania i otwierania drzwi oraz cyklu zasilania, ale również bez powodzenia.

#2 ·
Czy słyszysz dzwonki drzwi i inne dźwięki przez głośniki? Jeśli nie, sprawdź bezpiecznik wzmacniacza. Może być ich więcej niż jeden, ale wiem, że jest co najmniej jeden w skrzynce bezpieczników w schowku pasażera. Jest wymieniony w instrukcji.

#5 ·
Czy słyszysz dzwonki drzwi i inne dźwięki przez głośniki? Jeśli nie, sprawdź bezpiecznik wzmacniacza. Może być ich więcej niż jeden, ale wiem, że jest co najmniej jeden w skrzynce bezpieczników w schowku pasażera. Jest wymieniony w instrukcji.
Sprawdzę dzwonki drzwi. Mogę stwierdzić, że dźwięk przypominający o zapięciu pasów jest o wiele bardziej irytujący i brzmi inaczej niż wcześniej.

#4 ·
Zakładam, że zresetowałeś system informacyjno-rozrywkowy? Czy masz 12-calowy wyświetlacz panoramiczny czy 15,5-calowy wyświetlacz portretowy?
Pomoc techniczna Forda przeprowadziła mnie przez reset SYNC, który obejmował wyłączenie zasilania, otwarcie drzwi, naciśnięcie przycisku blokady 2/3 razy. Zamknij drzwi, aby podwójnie zatrąbić. Poczekaj 2 minuty i uruchom. Nic. To jest duży ekran

#11 ·
NOWY problem. Nagle nie mam dźwięku. Nie mogę odtwarzać radia, ani Bluetooth nie ma dźwięku. W pokrętle głośności "Przycisk zasilania" jest wyłączony i wyszarzony. Jeśli spróbuję go włączyć, widzę niebieskie rozpoznanie naciśnięcia wspomnianego przycisku, ale się nie włącza. Jeśli przejdę do FM, wyświetla się "Audio off" i nie można tego zmienić. Jeśli odtwarzam muzykę BT, pokazuje się, że "teraz odtwarzane", ale brak wyjścia audio. Połączenia Bluetooth odbierają z mojego telefonu, ale znowu brak dźwięku i widzę, że zasilanie jest wyłączone, ale nie mogę go włączyć. Mam nadzieję, że @Ford Motor Company może mi pomóc z tej strony. Spędziłem około godziny na telefonie z pomocą techniczną Forda, ale nic nie osiągnęliśmy. Wiem, że wysyłał do zespołów, które mogłyby pomóc, ale jak dotąd nie oddzwonili. Być może nikt tutaj (oprócz oczywiście Forda) nie może pomóc, ale rozwiązanie może pomóc komuś w przyszłości.

Wydawało się, że wczoraj rano było dobrze, pomoc techniczna Forda poprowadziła mnie przez interesujący "reset", który dotyczył przycisku blokady drzwi i zamykania i otwierania drzwi oraz cyklu zasilania, ale też bez powodzenia
Cześć, z przyjemnością zajmę się Twoimi problemami z Lightning z mojej strony. Czy wyślesz nam wiadomość z numerem VIN i danymi dealera? Mogę przyjrzeć się sprawom z mojej strony.

#12 · (Edited)
Cześć, z przyjemnością zajmę się Twoimi problemami z Lightning z mojej strony. Czy wyślesz nam wiadomość z numerem VIN i informacjami o salonie? Mogę przyjrzeć się sprawom z mojej strony.
Absolutnie. Dzięki za dołączenie. Spędziłem dzisiaj kolejną godzinę lub więcej na rozmowie telefonicznej z zespołem ds. aktualizacji i synchronizacji bezprzewodowej, aby wykonać jeszcze kilka resetów i nie uzyskałem dobrych wyników. Wyślę Ci mój numer VIN i powinien już istnieć otwarty przypadek dla tego numeru VIN w systemie Forda zgodnie z moimi wcześniejszymi rozmowami. Dealer to Akins Ford w Winder w stanie Georgia.

#13 · (Edited)
Aktualizacja: w przypadku, gdyby to się wydarzyło lub coś podobnego. Czat Forda kazał mi połączyć 2-przyciskowe RE-set, a następnie kroki cyklu klucza, w jeden ciągły krok. Bez zmian. Niecierpliwy, zrobiłem trochę Google, aby znaleźć starsze SYNC, które w niektórych przypadkach cierpiały podobnie. Rozwiązane przez wyciągnięcie bezpieczników, więc… Wyciągnąłem bezpieczniki radia (#32-20a) i wzmacniacza (#28-30a) na 30 sekund. Po ponownym uruchomieniu miałem szumy AUDIO z FM! A nawigacja znowu była poprawna geograficznie. Następnie ostrzeżenie klastra, aby „zatrzymać się w bezpiecznym miejscu” i lampka ostrzegawcza (mała czerwona ciężarówka z „!” w kabinie). Jechał dobrze…. Zaparkowany i naładowany jak zwykle. Aplikacja FordPass pokazywała „ostrzeżenie o wysokim napięciu akumulatora” i cytowała błąd komunikacji systemu. Ma to sens, ponieważ celowo przerwałem obwód. Założyłem, że mogę potrzebować dealera do wyczyszczenia kodów… ale dziś rano wszystko było dobrze i wydawało się wracać do normy, w tym FordPass pozostaje bez dalszych ostrzeżeń i zielonego znaku ✅. I lampka ostrzegawcza/wiadomość zniknęła… UFFF! Znowu o wiele szczęśliwszy dzień! Wiedziałem, że jako pionier doświadczymy usterki w matrycy. Cieszę się, że było krótko i nie obejmowało wizyty u dealera i samochodu zastępczego! Szczerze mówiąc, uwielbiam Lightning i było mi smutno, że może utknąć u mojego dealera. Ale nie ma potrzeby.

#16 ·
Mam dokładnie ten sam problem i próbowałem wyjąć 2 bezpieczniki i włożyć je z powrotem. Nic to nie dało. Czy muszę trzymać ciężarówkę włączoną podczas tego? Wizyta u dealera za 2 tygodnie. Jakieś sugestie?
Cześć! Czy możesz wysłać nam prywatną wiadomość z numerem VIN oraz nazwą i lokalizacją dealera? Chciałbym przyjrzeć się tej sprawie z mojej strony.

#15 ·
NOWY problem. Nagle nie mam dźwięku. Nie mogę odtwarzać radia ani Bluetooth nie ma dźwięku. W pokrętle głośności "Przycisk zasilania" jest wyłączony i wyszarzony. Jeśli spróbuję go włączyć, widzę niebieskie rozpoznanie wciśnięcia tego przycisku, ale się nie włącza. Jeśli przejdę do FM, wyświetla się "Audio off" i nie mogę tego zmienić. Jeśli odtwarzam muzykę BT, pokazuje, że "teraz odtwarza", ale brak wyjścia audio. Połączenia Bluetooth odbierają z mojego telefonu, ale znowu brak dźwięku i widzę, że zasilanie jest wyłączone, ale nie mogę go włączyć. Mam nadzieję, że @Ford Motor Company może mi pomóc z tej strony. Spędziłem około godziny na telefonie z pomocą techniczną Forda, ale nic nie osiągnęliśmy. Wiem, że wysyłał do zespołów, które mogłyby pomóc, ale jak dotąd nie oddzwonili. Być może nikt tutaj (oprócz oczywiście Forda) nie może pomóc, ale rozwiązanie może pomóc komuś w przyszłości.

Wydawało się, że wczoraj rano było w porządku, pomoc techniczna Forda przeprowadziła mnie przez interesujący "reset", który dotyczył przycisku blokady drzwi i zamykania i otwierania drzwi oraz cyklu zasilania, ale też bez powodzenia
Ciekawe, u mnie stało się dokładnie to samo około 2 miesięcy temu podczas jazdy do domu z wieczornego spotkania. Zaparkowałem w garażu i podłączyłem z powrotem, aby w pełni naładować go następnego dnia. Następnego dnia wszystko działało jak należy. Nic nie zrobiłem, aby go zresetować. Aktualizacje są ustawione na automatyczne. Ciekawy!

#17 ·
NOWY problem. Nagle nie mam dźwięku. Nie mogę odtwarzać radia, ani Bluetooth nie ma dźwięku. W pokrętle głośności "Przycisk zasilania" jest wyłączony i wyszarzony. Jeśli spróbuję go włączyć, widzę niebieskie rozpoznanie wciśnięcia wspomnianego przycisku, ale się nie włącza. Jeśli przejdę do FM, wyświetla się "Audio off" i nie mogę tego zmienić. Jeśli odtwarzam muzykę BT, pokazuje się, że "teraz odtwarzam", ale brak wyjścia audio. Połączenia Bluetooth odbierają z mojego telefonu, ale znowu brak dźwięku i widzę, że zasilanie jest wyłączone, ale nie mogę go włączyć. Mam nadzieję, że @Ford Motor Company może mi pomóc z tej strony. Spędziłem około godziny na rozmowie telefonicznej z pomocą techniczną Forda, ale nic nie osiągnęliśmy. Wiem, że wysyłał do zespołów, które mogłyby pomóc, ale jak dotąd nie oddzwonił. Być może nikt tutaj (oprócz oczywiście Forda) nie może pomóc, ale rozwiązanie może pomóc komuś w przyszłości. Wydawało się w porządku wczoraj rano, pomoc techniczna Forda poprowadziła mnie przez interesujący "reset", który dotyczył przycisku blokady drzwi i zamykania i otwierania drzwi oraz cyklu zasilania, ale również bez powodzenia
Czy kiedykolwiek znalazłeś rozwiązanie tego problemu?

#20 ·
Miałem coś, co brzmi jak bardzo podobne doświadczenie do @NVevf150. Mój dźwięk był wyłączony i nie chciał się włączyć, chociaż przycisk na środku pokrętła rozpoznawał, że jest dotykany, ponieważ reagował niebieską falą światła. Dodatkowo, moja lokalizacja nawigacji utknęła w miejscu na początku ostatniej sesji jazdy. Usunąłem, a następnie wymieniłem dwa bezpieczniki (#28 i #32) ze skrzynki bezpieczników wewnątrz i kiedy włączyłem ponownie ciężarówkę, otrzymałem czerwoną ostrzeżenie ciężarówki z !, ale radio znów działało (chociaż moje ustawienia wstępne zostały wyczyszczone), a nawigacja wróciła do normy.

Żeby dodać punkt danych na wypadek, gdyby @Ford Motor Company używał tych informacji, problem z radiem i nawigacją pojawił się po tym, jak wjechałem w dość dużą dziurę na polnej drodze. To był niezły wstrząs i faktycznie spowodował, że cała moja elektronika (ekran 15,5" i ekran deski rozdzielczej za kierownicą) zachowywała się tak, jakbym wyłączył pojazd. Na przykład na ekranie deski rozdzielczej wyświetlono "Podsumowanie podróży". Pojazd jechał OK, ale zatrzymałem się na poboczu i wyłączyłem zasilanie. Układ napędowy / moc pojazdu wróciły, ale minęło kilka minut, zanim ekrany przeszły z czarnego na wyświetlanie typowych informacji. Przez pozostałą część drogi do domu również napęd 1-pedałowy był wyłączony.

Kolejny pełny cykl wyłączenia i włączenia zasilania po powrocie do domu przywrócił wszystkie normalne funkcje jazdy (napęd 1-pedałowy), a ekrany były aktywne zgodnie z oczekiwaniami, ale Audio Off i błędna lokalizacja na nawigacji utrzymywały się, dopóki nie wykonałem triku z bezpiecznikami.

#21 ·
Obecnie na rodzinnych wakacjach i to się wydarzyło w drodze. Próbowałem wszystkich rozwiązań, różnych cykli przycisków, a także wyciągania i zamiany dwóch bezpieczników radia/wzmacniacza w wewnętrznym panelu bezpieczników. Bez powodzenia, minęły już trzy dni. Boję się odłączyć dodatnie połączenie z akumulatorem 12 V, gdy jestem z dala od domu i mam przy sobie tylko PAAK, bez zapasowego kluczyka. Czy pojawiły się jakieś inne rady dotyczące tego problemu? Czy jestem przewrażliwiony na punkcie cyklicznego włączania 12 V bez fizycznego klucza?

#22 · (Edited)
Miałem coś, co brzmi jak bardzo podobne doświadczenie do @NVevf150 . Mój dźwięk był wyłączony i nie chciał się włączyć, chociaż przycisk na środku pokrętła rozpoznawał, że jest dotykany, ponieważ reagował niebieską falą światła. Dodatkowo moja lokalizacja nawigacji utknęła w lokalizacji z początku ostatniej sesji jazdy. Usunąłem, a następnie wymieniłem dwa bezpieczniki (#28 i #32) ze skrzynki bezpieczników w kabinie i kiedy ponownie włączyłem ciężarówkę, otrzymałem czerwoną ciężarówkę ostrzegawczą z ! ale radio znów działało (chociaż moje ustawienia wstępne zostały wyczyszczone), a nawigacja wróciła do normy. Tylko po to, aby dodać punkt danych na wypadek, gdyby @Ford Motor Company używał tych informacji, problem z radiem i nawigacją wystąpił po tym, jak wjechałem w dość dużą dziurę na polnej drodze. To był niezły wstrząs i tak naprawdę spowodował, że cała moja elektronika (ekran 15,5" i ekran deski rozdzielczej za kierownicą) zachowywała się tak, jakbym wyłączył pojazd. Na przykład na ekranie deski rozdzielczej wyświetlono "Podsumowanie podróży". Pojazd jechał OK, ale zatrzymałem się na poboczu i wyłączyłem zasilanie. Układ napędowy / moc pojazdu wróciły, ale minęło kilka minut, zanim ekrany zmieniły się z czarnego na wyświetlanie typowych informacji. Przez pozostałą część drogi do domu wyłączony był również napęd 1-pedałowy. Kolejny pełny cykl wyłączenia i włączenia zasilania po powrocie do domu przywrócił wszystkie normalne funkcje jazdy (napęd 1-pedałowy), a ekrany były aktywne zgodnie z oczekiwaniami, ale wyłączenie dźwięku i niewłaściwa lokalizacja w nawigacji utrzymywały się, dopóki nie wykonałem sztuczki z bezpiecznikami.
Czy musiałeś zostawić zasilanie włączone podczas wyjmowania bezpieczników? Mam dokładnie ten sam problem, a wyjęcie/wymiana bezpiecznika jak dotąd nie zadziałało, chociaż wyłączyłem zasilanie, kiedy je wyjmowałem. Z góry dziękuję.

#23 ·
Czy musiałeś zostawić zasilanie włączone podczas wyjmowania bezpieczników? Mam dokładnie ten sam problem i wyjęcie/wymiana bezpiecznika jak dotąd nie zadziałało, chociaż wyłączyłem zasilanie, gdy je wyjmowałem. Z góry dziękuję.
Zrobiłem to z wyłączoną ciężarówką. Wyjąłem 32, wyjąłem 28, odczekałem 30 sekund, zainstalowałem ponownie 28, zainstalowałem ponownie 32